
Opisano mechanizm błękitnych rozbłysków
21 października 2011, 09:55Błękitne rozbłyski to rodzaj bioluminescencji związanej z bruzdnicami. Biologom po raz pierwszy udało się opisać mechanizm tego zjawiska, które można obecnie obserwować w wodach przybrzeżnych Kalifornii.

Suplementy z omega-3 zmniejszają ryzyko dziecięcej astmy
2 stycznia 2017, 12:31Przyjmowanie w ciąży suplementów z kwasami omega-3 może niemal o 1/3 zmniejszyć ryzyko astmy u dziecka.
Spokojne dzieci szybciej zdrowieją po operacji
23 sierpnia 2006, 18:04Jak wskazują wyniki najnowszych badań, dzieci, które są niespokojne, boją się przed operacją, przechodzą bardziej bolesną i wolniejszą rekonwalescencję. Częściej występują również komplikacje.

Przełączanie światła światłem
10 listopada 2011, 17:21Naukowcy z Cornell University udowodnili, że przechodzenie promienia światła przez kabel optyczny może być kontrolowane przez inny promień światła. Możliwe jest zatem stworzenie całkowicie optycznego przełącznika.

Sygnał obejmujący cały mózg wspomaga pamięć
25 stycznia 2017, 14:19Naukowcy z Uniwersytetów w Bristolu i Maynooth wykazali, że w odpowiedzi na pobudzające lub wymagające uwagi sytuacje w mózgu wysyłany jest sygnał chemiczny o globalnym zasięgu.
Pierwszy serwer z procesorami Cell
13 września 2006, 10:52IBM poinformował o rozpoczęciu sprzedaży na masową skalę pierwszego w historii serwera z procesorem Cell. BladeCenter QS20 skierowany jest przede wszystkim do firm.

Superwytrzymała katoda
23 listopada 2011, 09:36Na Stanford University powstała właśnie katoda, która po 40 000 cykli ładowania/rozładowywania wciąż utrzymuje 83% pierwotnej pojemności.

To przodkowie ssaków jako pierwsi używali jadu
16 lutego 2017, 11:17Wykorzystywanie jadu przez zwierzęta kojarzy nam się głównie z wężami, jednak – jak dowiadujemy się z PLOS One – to przodkowie ssaków jako pierwsi rozwinęli zdolność do używania trucizny. Przypominający psa terapsyd (gad ssakoształtny) Euchambersia żył przed 260 milionami lat na terenie dzisiejszej Afryki Południowej
Celiakia zwiększa ryzyko zachorowania na gruźlicę
18 października 2006, 12:45U osób z celiakią występuje zwiększone ryzyko zachorowania na gruźlicę.

Oczny wariograf
5 grudnia 2011, 12:54Świadkowie, niestety, często się mylą. Okazuje się, że by zdobyć bardziej wiarygodne dowody dla sądu, warto polegać nie na tym, co człowiek mówi, ale gdzie patrzy.